Fredrik Appelsved debuterar i styrkelyft.

På söndag väntas närmare 50 lyftare till Träningsverkstan för att tävla i styrkelyft. En av dem är vår medlem Fredrik Appelsved som 52 år ung gör tävlingsdebut. Vi tog en pratstund med Fredrik för att ställa några frågor till en helt vanlig motionär som gått från att vara löpare till styrkelyftare.

På söndag kl 15 debuterar du i styrkelyft. Hur är känslan.

Känns som att formen kunde varit bättre men ser fram emot tävlingen. Det var en varm och skön sommar och det blev tyvärr inte så mycket tränat som jag hade önskat. Hoppas på att tävlingen gör så att det går att tagga till ordentligt.

En väldigt unik sak med dig är att du är 52 år fyllda och debuterar i styrkelyft. Hur kommer det sig.

Jag kom in i styrketräningen sent och då som ett komplement till löpningen. Tyckte att det var så roligt att lyfta så att löpningen nu är begränsad. Vi hade en provtävling på klubben i våras som verkligen gav blodad tand. När det blev klart att en serietävling skulle gå på Träningsverkstan så kändes det som ett mycket bra tillfälle att prova på riktigt. Det har också hela tiden känns bra och peppande med klubbkompisar från Huddinge Styrkelyftklubb som stöttar och hejar.

Hur har förberedelserna sett ut.

Har kört ganska många repetitioner på inte alltför tunga vikter den mesta tiden men minskat antalet reps och ökat vikten på slutet. Har även jobbat med tekniken för att få in exempelvis känslan i djupet i knäböj. Har i snitt tränat 3 ggr/v och i två av passen kört ett program där set om 6 reps startat var 90:e sekund med totalt 10 set per övning. Från början hade jag 60% av 1 RM för att gradvis öka vikten och minska antalet reps till att köra 10 set med singlar närmare 90% av 1 RM för bänkpress och knäböj. I marklyftet har jag hela tiden kört med färre reps men med något tyngre vikter.

I styrkelyft tävlar man i tre grenar. Knäböj, bänkpress och marklyft. Hur är din relation till dessa övningar.

Marklyft har varit min favoritgren och där har det också varit enklast att lägga på mer vikt. Har tyvärr inte varit samma fokus på de andra två då det varit problem med både knä och axel. Marklyft känns också tryggare att utföra. Om det är för tungt är det bara att släppa stången vilket inte funkar lika lätt i knäböj eller bänkpress.

Dina personbästa i respektive gren.

Har hittills gjort 182,5 kg i marklyft, 105 kg i knäböj och 95 kg i bänkpress. I framtiden siktar jag på att komma upp i 200 kg marklyft, 130 kg knäböj och 100 kg i bänkpress.

Vad är det som är så roligt med styrkelyft.

Det ger en direkt återkoppling av resultatet. Samtidigt känns det också mycket bättre i kroppen rent allmänt.

Fika. En vanlig företeelse bland styrkelyftare på Träningsverkstan.

För den som är nyfiken på styrkelyft, oavsett om man vill tävla eller inte, vad kan du ge för tips.

Prova på och se till att få hjälp med tekniken så den sitter innan det är dags att öka vikten. Tycker också om att träningen känns effektiv då den aktiverar många olika muskelgrupper samtidigt.

En vanlig bild av en styrkelyftare är att man måste var stor och stark för att tävla eller tillhöra en klubb. 

Jag hade precis den bilden själv innan jag kom igång med träningen men har ändrat min uppfattning helt. Sammanhållningen inom klubben är helt otrolig och det är hela tiden dina egna resultat som du jämför dig med och inte vad någon annan gjort. Sedan är det naturligtvis imponerande att se de som lyfter tungt på samma sätt som det är imponerande att se andra duktiga idrottare. Att tävla på söndag känns lite nervöst då man står där själv och inte försvinner i mängden som det går att göra vid exempelvis en löptävling.

Stor, liten, gammal, ung. Inom styrkelyft finns det plats för alla.

Vem är Fredrik utanför träningslokalen.

Utanför träningen blir det i huvudsak familj och jobb som täcker upp tiden. Bor i Huddinge tillsammans med fru och tre barn och gillar att åka båt och motorcykel. Jobbar med inköp på ett företag i närheten så jag slipper långa resor.

Motorcykel är en annan uppskattad hobby Fredrik har.

Värt att veta.

Tävlingen startar kl. 11 i träningsverkstans lokaler och håller på under hela dagen. Totalt väntas närmare femtio deltagare vara med. Fredrik tävlar vid 15-tiden i startgrupp 3-4. Kom och heja fram Fredrik och de andra medlemmarna som tävlar i helgen.